Συρία: Ένας πόλεμος που το Πεντάγωνο δεν θέλει


Ένας αμερικανός στρατηγός “καρφώνει” τον Λευκό Οίκο  

Ο Robert H. Scales, απόστρατος υποστράτηγος, πρώην διοικητής του US Army War College έγραψε για την Washington Post ένα άρθρο για την επικείμενη αμερικανική επέμβαση στη Συρία με τίτλο “Ένας πόλεμος που το Πεντάγωνο δεν θέλει”.
Ο απόστρατος υποστράτηγος επικαλείται την τηλεοπτική εικόνα για να υποστηρίξει ότι ο Αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι καθόλου ευτυχής με την προοπτική ενός πολέμου στη Συρία.

Γράφει ο Scales:

“Οι εικόνες λένε την ιστορία. Πηγαίνετε πίσω και να δούμε την εικόνα του πιο υψηλόβαθμου στρατιώτη του έθνους μας, του Αρχηγού Martin Dempsey, και τη γλώσσα του σώματός του κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στη Γερουσία σχετικά με τη Συρία. Είναι προφανές ότι ο Dempsey, δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο. Σε αντίθεση με τη βροντερή φωνή του Τζον Κέρι που κουνούσε το χέρι με οργή, ο Dempsey ήταν σιωπηλός.
Η σιωπή του Dempsey αντανακλά τις απόψεις των περισσότερων στρατιωτικών ηγετών. Με κανένα τρόπο δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος όλων των ανδρών και των γυναικών μας που υπηρετούν.
Αλλά μπορώ να μοιραστώ τα συναισθήματα εκείνων μέσα στο Πεντάγωνο και αλλού οι οποίοι κάνουν τα σχέδια και αναπτύσσουν στρατηγικές για τους πολέμους μας. 
Μετά από προσωπικές συζητήσεις με δεκάδες εν ενεργεία και απόστρατους στρατιωτικούς τις τελευταίες ημέρες, αισθάνομαι σίγουρος ότι αυτό που θα υποστηρίξω αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που θα κληθούν να οδηγήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο επόμενο πόλεμο.
Δεν αισθάνονται άνετα με τον ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης Ομπάμα. Κανένας από το προσωπικό του Λευκού Οίκου δεν διαθέτει καμία εμπειρία στον πόλεμο και δεν καταλαβαίνει. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, το “μονοπάτι του πολέμου” που ακολουθείται παραβιάζει κάθε αρχή του πολέμου, με πρώτο το στοιχείο του αιφνιδιασμού”.

Συνεχίζοντας ο απόστρατος υποστράτηγος υποστηρίζει ότι 

«οι αμερικανοί στρατιωτικοί είναι εξοργισμένοι γιατί διαπιστώνουν ότι θα κάνουν ένα πόλεμο για να “διορθώσουν ένα γλωσσικό ολίσθημα , αυτό που έθετε «κόκκινες γραμμές» και ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι όσους κι αν σκοτώσουν στη Συρία δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα των ιρανών να μας αντιμετωπίσει».

Ο Scales προειδοποιεί ότι “η Συρία δεν είναι Λιβύη ή Σερβία” και επισημαίνει ότι το 1973 οι ισραηλινοί έμαθαν από πρώτο χέρι πως μάχονται οι Σύριοι.

Καταλήγοντας ο πρώην διοικητής του U.Σ. Army War College, γράφει μια αλήθεια:

“Ο πολιτικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί και οι πολίτες δεν πρέπει να ακούν αυτά που λένε όσοι έχουν δει και ζήσει πραγματικό πόλεμο. Ο Πρόεδρος Αϊνζεχάουερ είχε το θάρρος να πει οκτώ φορές όχι στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της θητείας του”.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για την σημερινή ηγεσία της Ουάσινγκτον. 

Πηγή OnAlert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s