Οι Financial Times για τη Χρυσή Αυγή ….Ετοιμαστείτε να έρθει στην εξουσία αν οι κατηγορίες καταπέσουν…"

Στη στήλη Editorial των Financial Times αναφέρεται: «Το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας έχει φέρει δίλημμα στους δημοκράτες εντός κι εκτός της χώρας. Έχει ενοχλητικές ομοιότητες με τα νεοναζιστικά κινήματα τα οποία επιδεικνύουν ελάχιστο σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο ηγέτης του κόμματος, χαιρετίζεται ενίοτε με τη ναζιστική χειρονομία από τα μέλη και συνοδεύεται από μαυροφορεμένους σωματοφύλακες με στρατιωτικές εμφανίσεις. Οι υποστηρικτές του κόμματος περιφέρουν ρατσιστικές ομιλίες κι έχουν συσχετιστεί με δεκάδες βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή εξασφάλισε 7% της εκλογικής ψήφου πέρσι, λαμβάνοντας 17 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι δημοκράτες δεν μπορούν να αγνοήσουν τέτοιου μεγέθους εκφράσεις λαϊκής υποστήριξης.

Επί ένα έτος και πλέον, οι αρχές αντιδρούσαν συγκρατημένα στις αυξανόμενες ενδείξεις της βίαιης φύσης του κόμματος. Όλα άλλαξαν δύο εβδομάδες πριν, όταν ο Παύλος Φύσσας, 34χρονος αντιρατσιστής ράπερ, δολοφονήθηκε από οπαδό της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση αντικατέστησε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, όταν υπονοήθηκε ότι αυτή έκανε τα στραβά μάτια στα εγκλήματα που διαπράττουν οι οπαδοί του κόμματος. Το Σαββατοκύριακο οι Αρχές προχώρησαν παραπάνω, συλλαμβάνοντας τον κ . Μιχαλολιάκο και τέσσερις από τους συναδέλφους του βουλευτές. Αναμένεται να κατηγορηθούν για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα που αναγνώρισε τη σοβαρότητα της απειλής που θέτουν οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές και βρήκε τη βούληση να τους αντιμετωπίσει. Σίγουρα παρακινήθηκε από τη λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε τον θάνατο του Π. Φύσσα, η οποία και ανέτρεψε την άνοδο που είχε το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Όμως, παρά τα ευοίωνα αυτά σημάδια, είναι μια επικίνδυνη ώρα. Η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως βεντέτα με πολιτικά κίνητρα. Οι διαδικασίες μπορεί να προκαλέσουν συσπείρωση, αν οι ενάγοντες υποστούν ήττες στο δικαστήριο ή αν θεωρηθεί ότι λειτούργησαν άδικα. Οι αρχές της νομικής συμμόρφωσης πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς από το 2009 αποδεικνύει την απόλυτη απώλεια ελπίδας για πολλούς ψηφοφόρους. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος, στο έκτο έτος ύφεσης.

Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες και δύο τρίτα των νέων είναι άνεργοι. Οι άγριες επιπτώσεις της λιτότητας που επιβάλλουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αφυπνίσουν τους απανταχού δημοκράτες. Η κυβέρνηση μπορεί να συλλαμβάνει τους εγκληματίες της ελληνικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία -ή να δοθεί περισσότερη διεθνής βοήθεια- για να εκτονωθεί η πικρία που ενισχύει την υποστήριξή τους».
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s