Γιατί το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας κρίνεται στη Γερμανία


  • Πώς η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ ενδέχεται να «βυθίσει» την Ευρωζώνη στην ύφεση 
  • Τα τρία βασικά σενάρια…

Αν και το κυβερνητικό «λουκέτο» των ΗΠΑ και ο επερχόμενος κίνδυνος χρεοκοπίας του αμερικανικού δημοσίου «μονοπωλεί» τις διεθνείς αγορές, οι εξελίξεις, οι οποίες δύνανται να αλλάξουν άρδην το ρου της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, λαμβάνουν χώρα στην… Γερμανία και ειδικότερα, στο Γερμανικό Διαιτητικό Δικαστήριο. 

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το Ίδρυμα Διεθνούς Στατιστικής(ISI), οι επενδυτές «κρέμονται» στην κυριολεξία, από τα χείλη των Γερμανών δικαστών, οι οποίοι αναμένεται να αποφανθούν επί της νομιμότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων(OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η σημαίνουσα απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου. 

Το πρόγραμμα OMT σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτέλεσε το πρωτεύον εργαλείο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ παράλληλα, λειτούργησε ως παράγοντας σταθεροποίησης της εύθραυστης οικονομικής ισορροπίας. 

«Η επικείμενη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου συνιστά για την οικονομία, μεγαλύτερο κίνδυνο από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ»


προειδοποιεί ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της ISI. 

Αν και η πιθανότητα το ΟΜΤ να κριθεί αντισυνταγματικό παραμένει μικρή – γύρω στο 5% με 10% – η εγερθείσα «ζημιά» τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την παγκόσμια αγορά asset θα είναι άκρως εκτεταμένη, προειδοποιεί ο Krishna Guha. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ενδεχόμενη αρνητική απόφαση, θα επαναφέρει τον κίνδυνο για την Ευρωζώνη, σηματοδοτώντας την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της περιφέρειας αλλά και οδηγώντας αρκετές χώρες εκτός της Ευρωζώνης…. 

«Η περιφέρεια θα βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο K. Guha παραθέτει τα τρία βασικά σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης, το οποίο εξαρτάται απόλυτα από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου. 

– Το βασικό σενάριο, – αποσπά πιθανότητα 70% με 75% – φέρει το δικαστήριο να κρίνει σύννομο το ΟΜΤ με τον γερμανικό νόμο 

– Το δικαστήριο κρίνει εντελώς έκνομο το ΟΜΤ, εγείροντας μείζονα νομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Bundesbank, να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Το εν λόγω σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες 5% με 10% 

– Το δικαστήριο αναβάλλει την ετυμηγορία του, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το εν λόγω σενάριο αποσπά πιθανότητες γύρω στο 20%. 

Πηγή: Banking News 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s