Καταιγίδα πλειστηριασμών, δεσμεύονται καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια

Πενήντα σπίτια την ημέρα βγάζει στο σφυρί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες δήμευσαν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών της χώρας από φορολογούμενους με οφειλές πάνω 100.000 ευρώ προς το δημόσιο.

Εκτός από τα σπίτια η εφορία έχει φθάσει να «αρπάζει» καταθέσεις, επιδόματα και ενοίκια από οφειλέτες, οι οποίοι παρά την απειλή της κατάσχεσης αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία.

Την «καταιγίδα» αυτών των πλειστηριασμών που έχουν φθάσει να τρέμουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 έχουν διενεργηθεί 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού με τις διαταγές αυτές να αντιστοιχούν σε περίπου 50 ακίνητα την ημέρα στην διάρκεια αυτού του οκταμήνου.

Το «κρεσέντο» σε αυτό το πρόγραμμα δίνουν δύο εφορίες στην Πάτρα. Μόνο η Δ.Ο.Υ Γ΄ Πατρών εξέδωσε σε αυτό το διάστημα 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α΄ Πατρών άλλα 480.
Και ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Παλλήνης στην Αττική με 557 ακίνητα, η Δ.Ο.Υ Νέα Ιωνίας επίσης στην Αττική με 405 και η Δ.Ο.Υ Περιστερίου με 319. Όπως καταδεικνύουν τα ίδια στοιχεία αρκετούς φορολογούμενους με σοβαρά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχει και η Ρόδος που στο οκτάμηνο κατάσχεσε και εν συνεχεία έβγαλε σε δημοπρασία ακίνητα από 278 οφειλέτες.
Οι πλειστηριασμοί στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών έχουν πάρει μορφή επιδημίας, αφού η εντολή η οποία έχει δοθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι να «κατάσχεται για ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί».

Ήδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες . Με τους φρενήρης ρυθμούς με τους οποίους γίνονται αυτές οι κατασχέσεις, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη, έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι αιτήσεις ποινικής δίωξης οι οποίες ασκήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν.1882/1990 – δηλαδή, για χρέη που έχουν ρυθμιστεί πλην όμως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των δόσεων μέσα στην κρίση (μη καταβολή τριών συνεχών δόσεων) ή για χρέη που υπήρξε συμφωνία για εφάπαξ εξόφληση και δεν τηρήθηκε – φθάνουν τις 11.849.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έφθασαν να χρωστούν στην εφορία 2,229 δις. ευρώ ή 1,881 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Από αυτές οι 2.012 αιτήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ με το συνολικό ποσό οφειλής να φθάνει τα 2,031 δις. ευρώ δηλαδή πάνω από 1 εκατ. ευρώ έκαστος.

Με την πληθώρα των ειδοποιητηρίων για κατασχέσεις που αποστέλλονται σε καθημερινή βάση υπολογίζουν οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος να έρθει φέτος στα ταμεία ένα ποσό που θα ξεπερνά το 1,5 δις. με 1,8 δις. ευρώ και με το οποίο θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος (100 εκατ. ευρώ ) και το 2014 ίσο με το 1% του ΑΕΠ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι 132 Έφοροι της χώρας έχουν φθάσει να «βομβαρδίζουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που πολλές φορές πάνω… στον ζήλο τους έχουν φθάσει να κυνηγούν οφειλές ακόμη και για ένα ευρώ.

Με βάση τις εντολές που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα «διασώζονται» από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.

Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Το «ρεκόρ» κατέχει η ΔΟΥ Χανίων που τον Ιούλιο εξέδωσε 1.524 διαταγές κατάσχεσης και συνολικά 3.354 στο 8μηνο.

Μ. Χριστοδούλου

mlagananews.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s