Φόβοι για νέα “φούσκα” ακινήτων στις ΗΠΑfisher-FED01-18October2013
Ο Ρίτσαρντ Φίσερ, αξιωματούχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED) και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας δήλωσε ότι βλέπει νέες ενδείξεις ότι δημιουργείται “φούσκα ακινήτων”. Επίσης προειδοποίησε εναντίον της συνέχισης των αγορών αξιόγραφων που βασίζονται σε τιτλοποιημένες υποθήκες ακινήτων από τη Fed.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από μια ομιλία του στη Νέα Υόρκη, ο γνωστός ιέραξ σε θέματα νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ότι “αρχίζω να βλέπω ενδείξεις όχι μόνο στην δική μου περιφέρεια αλλά σε όλη τη χώρα ότι μπαίνουμε, για άλλη μια φορά, σε μια φούσκα ακινήτων. Κι έτσι αυτό με ωθεί (. . .) να είμαι πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών αξιόγραφων που βασίζονται σε υποθήκες το οποίο έχουμε θέσει σε ισχύ”, τόνισε ο κ. Φίσερ.
Η φούσκα που εν μέρει προκάλεσαν οι αγοραπωλησίες αξιόγραφων βασισμένων σε τιτλοποιημένες υποθήκες είχε συμβάλει στο ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης της περιόδου 2007-2009 και την ύφεση από την οποία η παγκόσμια οικονομία ακόμη πασχίζει να βγει. Αντιδρώντας η Fed σχεδόν μηδένισε τα επιτόκια και αγοράζει αξιόγραφα αξίας 85 δισεκ. δολαρίων κάθε μήνα—περιλαμβανομένων αξιόγραφων βασισμένων σε τιτλοποιημένες υποθήκες ακινήτων ύψους 40 δισεκ. δολαρίων.
Ο Φίσερ δήλωσε ότι δεν θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του όγκου της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed κατά τη σύνοδό της αργότερα εντός του μηνός στην Ουάσινγκτον, κυρίως λόγω του δημοσιονομικού “χάους” που επιλύθηκε μόλις προχθες. Όμως, επικαλούμενος τις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων σε ετήσια βάση σε πόλεις του Τέξας και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, ο Φίσερ προειδοποίησε ότι η πολιτική νομισματικής τόνωσης της οικονομίας μπορεί να συμβάλλει να αυξηθούν επικίνδυνα οι τιμές των κατοικιών και των ακινήτων.
Οι μέσες τιμές των κατοικιών που μεταπωλήθηκαν τον Αύγουστο αυξήθηκαν 14,7% σε ετήσια βάση και ο αριθμός των πωλήσεων επίσης αυξήθηκε, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία.
“Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι ιστορικά υπήρξε μια εποχή που η Fed τόνωνε υπερβολικά την οικονομία”, είπε ο Φίσερ. “Ανησυχώ ότι τηρούμε αυτήν την παράδοση τώρα”, πρόσθεσε και επισήμανε: “Κανείς δεν ξέρει πότε σκάει μια φούσκα. Αλλά θα υποστήριζα πως. . . με κάθε δολάριο που ξοδεύουμε σε αγορές ομολόγων και τιτλοποιημένων υποθηκών, ερχόμαστε πιο κοντά στο σημείο καμπής”.
ΠΗΓΗ: Reuters, ANA-MPA

Read more: http://mignatiou.com/?p=14380#ixzz2i3RkJrS7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s