Είναι άραγε η ΕΕ κοντά στην κατάρρευση;

Η ΕΕ θα καταρρεύσει, όπως και η Σοβιετική Ένωση, προβλέπουν οι ειδικοί. Η ηγέτης των Γάλλων εθνικιστών Μαρίν Λε Πεν αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία «παγκόσμια ανωμαλία», που δεν διορθώνεται. Ποιο είναι το μέλλον του κυριότερου γεωπολιτικού σχεδίου του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα; Οι ειδικοί για το θέμα αυτό παρουσιάζουν όλων των ειδών τα σενάρια.

Ο πληθυσμός της Ευρώπης, σημειώνει η Μαρίν Λε Πεν, σήμερα «δεν είναι σε θέση να ελέγχει όχι μόνο το νόμισμα και την οικονομία του, αλλά και τη μετακίνηση στην επικράτεια των χωρών». Σύμφωνα με την άποψή της, όταν η ΕΕ πάψει να υπάρχει, την Ευρώπη περιμένει η αναγέννηση και η ευημερία. Τις ζοφερές προβλέψεις της πολιτικού σχετικά με την τύχη του ευρωσχεδίου συμμερίζονται όχι μόνο οι πολίτες της ΕΕ. Στην Τουρκία, την οποία οι Βρυξέλλες πρόσφατα κάλεσαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, μειώθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον για ένταξη. Αν νωρίτερα αυτήν την ιδέα υποστήριζαν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού, τώρα είναι το ένα πέμπτο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκτός από το αρνητικό και το θετικό σενάρια σχετικά με την κατάρρευση ή την ευημερία της ΕΕ, υπάρχει και μία τρίτη επιλογή. Αυτό είναι όταν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κρατούν καθαρά ωφελιμιστική στάση απέναντι στους μηχανισμούς λειτουργίας της και θα επωφελούνται σύμφωνα με τις προσωπικές τους απόψεις για το τι είναι η ενωμένη Ευρώπη.

Προς το παρόν στα σχέδια της ΕΕ είναι η επέκταση μέσω της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Ισλανδίας, του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Τουρκίας και του Μαυροβουνίου. Ωστόσο, το περασμένο έτος την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικούσαν τα ίδια κράτη. Και δεν υπάρχει λόγος να υποστηρίζουν ότι το καθεστώς τους θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Πρώτα απ’ όλα, επειδή η νομοθεσία αυτών των χωρών δεν είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ενώ η Ισλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να καθυστερήσει την ένταξή της. Υπάρχει η αφορμή για να προβληματιστούμε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της ΕΕ, αναφέρει ο επικεφαλής του Κέντρου Γερμανικών Μελετών του Ινστιτούτου Ευρώπης Βλαντισλάβ Μπελόφ:

Υπάρχουν προβλήματα τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά αυτά αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη, επειδή κάθε κατάσταση κρίσης οδηγεί σε μία ποιοτική ανανέωση. Τα επόμενα 10-15 χρόνια δεν βλέπω παγκόσμιες αιτίες για έξοδο από την ΕΕ ορισμένων κρατών μελών. Αλλά όσον αφορά την ένταξη νέων χωρών, δεν θα το συνιστούσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη είναι αρκετά περίπλοκη η δομή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι έχει επανειλημμένα επισημάνει, ότι στις χώρες της ΕΕ οι ακροδεξιοί πολιτικοί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Ακριβώς σε αυτό ο ίδιος βλέπει τον κίνδυνο. Αφού η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να μην αντικατοπτριστεί στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ρομπέι είναι πεπεισμένος ότι οι εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Αφού πρόκειται όχι απλά για πολιτικές μάχες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά για ενίσχυση της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών, οι οποίοι για διάφορους λόγους θέλουν να αναλάβουν το ρόλο του νεκροθάφτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s